Arrenca a Santander el primer assaig a l’estat per la vacuna contra la Covid-19

La farmacèutica Janssen comença aquest dilluns el primer assaig clínic a l’estat espanyol per la vacuna contra la Covid-19 amb humans. El primer punt serà l’hospital Marqués de Valdecilla a Santander i provarà els efectes de la vacuna amb 190 voluntaris dividits en dos grups diferenciats per edat: d’entre 18 i 55 anys i els de més de 65 anys. La vacuna ja es troba en la fase 2 que correspon a les proves amb persones tot i que quedaria una tercera fase per avaluar la seva eficàcia.

Properament també es traslladarà l’assaig a Madrid als hospitals La Paz i La Princesa. En aquest cas es comença un dia després, demà dimarts, a casa d’un problema del laboratori en el seu subministrament. Les proves duraran entre quatre i sis mesos. En total, participen 115 voluntaris, 75 a Santander i 40 a Madrid. Tots ells no presenten cap problema de salut i han acceptat les condicions i requisits per poder provar amb les reaccions del seu organisme, els efectes de la vacuna. Si els resultats són positius, encara seran preclínics. Malgrat tot, estan esperançats que aquesta vacuna previngui la replicació del virus a diferents nivells de les vies respiratòries.

L’assaig es realitzarà també a Bèlgica i Alemanya. En paral·lel, la fase 1 ja s’ha iniciat als Estats Units. De moment, tres països europeus participen i les conclusions que preveuen treure és que aquesta vacuna serveix i poder conèixer la dosi que s’haurà de subministrar i les pautes d’administració correctes. En total participen 550 voluntaris.

 

De quina vacuna es tracta?

Aquesta vacuna s’anomena As26.COV2.S i utilitza una tecnologia basada en l’adenovirus recombinant no replicatiu. Què vol dir això? L’objectiu és que generi una resposta immunològica davant una de les proteïnes més importants del coronavirus. Els assajos són imprescindibles per garantir la qualitat, seguretat i eficàcia de les vacunes. La farmacèutica Janssen pertany al grup mundial Johnson & Johnson. El passat 30 de març es va seleccionar la vacuna final candidata a l’assaig i es va establir aquest mes de setembre com el tret de sortida a les proves. L’objectiu és tenir els primers lots disponibles a principis del 2021.

 

Font: EL NACIONAL