Pfizer afirma que la seva vacuna contra la Covid-19 és «eficaç en un 90%»

Els resultats preliminars mostren que dues dosis d’aquesta fórmula generen una immunitat forta sense efectes adversos greus

La farmacèutica podria començar a tramitar la seva «aprovació d’emergència» la setmana que ve

 

La carrera global per trobar una vacuna segura i eficaç contra la Covid-19 ja comença a entreveure quins són els projectes que s’acosten a la línia de meta. Les farmacèutiques Pfizer i BioNTech anuncien que la seva vacuna experimental contra el coronavirus s’ha demostrat «eficaç en un 90%» en la primera fase de l’assaig clínic a gran escala que, ara com ara, continua testant el compost en 43.538 voluntaris d’arreu del món. Els bons resultats d’aquesta injecció s’han fet públics aquest dilluns a través d’un comunicat emès per la companyia. Per ara, aquestes conclusions encara no s’han vist reflectides en cap revista científica.

El 90% d’efectivitat d’aquesta vacuna nord-americana i alemanya es desprèn de l’anàlisi de 94 voluntaris de l’assaig clínic de la tercera fase de la investigació. Segons argumenten les companyies, aquests alts nivells d’immunitat es van aconseguir set dies després de la segona injecció. És a dir, que faria falta una mitjana de 28 dies des de la primera dosi per forjar una barrera contra la infecció per SARS-CoV-2. Així mateix, en aquesta anàlisi preliminar dels resultats no s’informa de cap efecte advers greu derivat del consum d’aquest medicament.

La vacuna de Pfizer i BioNTech va començar a dissenyar-se fa tot just 10 mesos, com molts dels altres projectes que en aquests moments intenten trobar un fre per a la pandèmia de Covid-19. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que actualment hi ha 47 vacunes experimentals que s’estan testant en persones i més de 150 que s’estan estudiant als laboratoris. Els experts preveuen que al llarg del 2021 hi haurà diverses injeccions en circulació, que s’aniran aplicant en funció de les necessitats i els grups d’edat.

 

Recta final de l’estudi a gran escala

L’estudi de la vacuna franco-nord-americà s’encarrila en la recta final dels assajos clínics més avançats fins ara. Les companyies encarregades del seu disseny i estudi afirmen que han reclutat 43.538 voluntaris per a les proves a gran escala, dels quals 38.955 ja han rebut dues dosis de la injecció. L’estudi intentarà esbrinar si la fórmula protegeix tant les persones que mai han entrat en contacte amb el coronavirus com aquelles que han tingut una infecció prèvia per SARS-CoV-2. La resposta a aquesta qüestió serà clau per avaluar l’efectivitat de la vacuna ara que brolla el temor per les reinfeccions.

Les companyies preveuen demanar l’«autorització d’emergència» d’aquesta vacuna davant l’agència nord-americana de medicaments, la Food And Drug Administration (FDA), a partir de la setmana que ve. Paral·lelament, es continuaran recopilant dades sobre la seguretat i efectivitat del compost. Aquests resultats se sotmetran a l’escrutini de la comunitat científica (i de les revistes especialitzades) quan es tingui la perspectiva completa de la fase 3.

Si els estudis continuen donant resultats positius, les farmacèutiques estimen que abans de finals d’any aconseguiran produir 50 milions de dosis de vacunes. Al llarg del 2021 s’hi podrien sumar 1.300 milions de dosi més. Molts d’aquests vials ja han sigut adquirits en prevenda per diversos estats. La Comissió Europea, per exemple, va tancar un acord al setembre per a l’adquisició de 200 milions de dosis per als seus estats membre (amb opció d’afegir-ne 100 milions més).

 

Font: EL PERIÓDICO