Els productes de suport per a adults majors que potser podries necessitar

El terme producte de suport inclou a tots aquells objectes, dispositius, equips, instruments (també tecnologia i programari) que poden resultar útils quan hi ha algun tipus de limitació que dificulta el desenvolupament de les activitats quotidianes.

El Centre de Referència Estatal d’Autonomia Personal i Ajudes Tècniques dependent de l’Imserso destaca que aquests productes, definits per la Norma UNE-EN ISO 9999 V2, tenen en comú haver estat dissenyats perquè siguin utilitzats per persones que presentin algun grau de discapacitat.

Facilitar la participació, evitant l’aïllament, prevenir deficiències o limitacions a l’hora de realitzar una activitat i protegir, donar suport o substituir una funció, o fins i tot una estructura corporal (per exemple, en el cas d’una pròtesi), són els principals objectius que han de complir aquests productes, la missió és, en definitiva, fer la vida una mica més senzilla a aquelles persones que, per problemes de mobilitat o per patir alguna patologia, s’enfronten a nombroses dificultats.

 

Quins tipus de productes de suport hi ha?

La classificació és àmplia tenint en compte les múltiples facetes de la vida en què un producte de suport pot ser útil, fins i tot indispensable.

El catàleg de productes de suport del CEAPAT inclou milers d’articles, les característiques i utilitats pots consultar fàcilment en línia (aquest catàleg serà pròximament substituït pel Sistema d’Informació de Productes de Suport SIPA). Pròtesis, dispositius que ajudin a millorar les capacitats físiques, mentals o socials, articles que afavoreixin la mobilitat com poden ser: cadires de rodes, caminadors, rampes per facilitar el transport, grues que puguin ajudar a incorporar a una persona que romana en un llit; productes que permetin accions quotidianes com la neteja o la preparació dels àpats, accessoris que facin possible gaudir d’activitats esportives i de lleure … Productes de suport són tots aquells elements, que no siguin d’ús professional i que contribueixin a afavorir l’autonomia personal i a millorar la qualitat de vida.

 

Què tenir en compte a l’hora d’adquirir o demanar un producte de suport?

Cada producte de suport ha estat dissenyat amb una finalitat perfectament definida. El seu objectiu és, sobretot, ser útil a la persona que té alguna limitació i també ajudar en la seva tasca als possibles cuidadors. No valen “tots i per a tot”. Cobreixen necessitats específiques que han de detectar-se i analitzar-se de manera correcta.

Com a exemple, la Federació ASEM en la seva Guia de productes, aparells i artefactes per a l’autonomia de les persones amb malalties neuromusculars i les seves famílies (document elaborat per les terapeutes ocupacionals Thais Pousada i Jessica Garabal), planteja una sèrie d’aspectes que han de tenir en compte a l’hora d’adquirir un producte d’aquest tipus.

La guia incideix en la importància de l’assessorament previ per part d’un professional sociosanitari, que ajudarà en la presa de la decisió correcta considerant aspectes com les capacitats i necessitats reals de la persona que utilitzarà el producte, l’activitat concreta a la qual va a ser destinat o l’espai i context on va ser emprat.

No té les mateixes necessitats, ni requereix els mateixos productes suport, una persona gran que presenti una lleugera pèrdua de mobilitat, que un adult que pateixi una patologia o travessi una situació temporal concreta que exigeixi recórrer a ells (dolor articular, malaltia neurològica degenerativa, període post operatori …).

Els experts assenyalen la necessitat de conèixer en profunditat la funció de cada un d’aquests articles, per garantir que són els adequats en cada cas. Un exemple senzill: què és millor per a una persona gran que requereixi un suport extra per caminar de forma més segura: un bastó o un caminador? Ha de ser un professional qui aconselli un o altre, perquè el producte sempre sigui una valuosa ajuda i no acabi tenint un efecte no desitjat (podria agreujar una lesió). Cal recordar que molts productes de suport poden tenir una important funció rehabilitadora que sempre caldrà valorar.

 

Existeixen ajuts per adquirir productes de suport?

La Llei de Dependència (39/2006 de 14 de desembre, modificada el 2018) especifica que tant l’Administració General de l’Estat com les comunitats autònomes poden establir acords per a la concessió d’ajudes econòmiques amb la finalitat de facilitar l’autonomia personal. En aquestes ajudes tenen cabuda els productes de suport.

Els Serveis Socials de cada comunitat ofereixen diferents tipus d’ajuda sobre les que pots informar-te. En alguns casos, consisteixen en subvencionar part (o la totalitat) d’un determinat producte de suport. En d’altres, ofereixen l’ús temporal dels articles o dispositius necessaris, bé abonant una petita quantitat (servei de lloguer) o de manera gratuïta. La concessió d’aquests ajuts està supeditada a valoració prèvia. També pots assessorar-te sobre les prestacions que ofereixen ajuntaments. En el cas del de Madrid les persones majors de 65 anys amb problemes de mobilitat poden sol·licitar productes de suport (llits articulats i grues) per a ús temporal a través dels centres de Serveis Socials de cada districte i també via internet.

 

Font: 65 y más