L’elevació del seient per a usuaris de cadires de rodes elèctriques

Tenir accés a nivells més alts és una de les dificultats més comuns que experimenten els usuaris de cadires de rodes. Sovint, només es té en compte la mobilitat horitzontal, però la mobilitat vertical resulta igual d’important per a ells. No obstant això, de vegades aquesta necessitat no es percep com a tal, sinó com un luxe. Aquesta és la raó per la qual el metge prescriptor ha de valorar l’enorme potencial que té aquesta possibilitat d’augmentar la qualitat de vida de l’usuari, ja que en alguns casos resulta difícil rebre ajudes per fer-se amb un sistema d’elevació del seient.

La manera més habitual de proporcionar mobilitat vertical a l’usuari de cadira de rodes és la funció d’elevació del seient.

Aquesta funció permet que la totalitat de l’assentament elevi i baixi a l’usuari mentre es manté el mateix angle respecte a terra, la qual cosa li dóna accés a nombrosos nivells verticals.

Aquesta possibilitat no només proporciona beneficis físics, psicològics i funcionals, sinó que també millora la independència de l’usuari ja que li permet participar activament en altres aspectes i situacions de la vida sense necessitat de comptar amb l’ajuda d’una altra persona i sense risc de lesions.

 

Beneficis físics i funcionals de l’elevació del seient

L’ús de l’elevació del seient permet assolir i accedir a nivells més alts. Això vol dir que l’usuari no només pot moure des d’un punt concret a un altre, sinó que també pot realitzar una altra sèrie d’accions per sobre de el nivell de les seves espatlles amb menys esforç. Les activitats diàries que generalment són difícils de realitzar per a un usuari de cadira de rodes podrien realitzar-se fàcilment sense ajuda, com ara cuinar, agafar una mica de la lleixa més alt de la nevera, arribar a un armari, demanar alguna cosa en un bar, en una botiga o al taulell de qualsevol recepció.

Per tant, i ja que l’usuari pot realitzar un major nombre d’accions, la seva independència augmentarà significativament. Això vol dir que disposar d’aquesta funció farà que el seu entorn sigui més accessible. També hem de tenir en compte que podria ajudar a evitar la necessitat de determinades adaptacions a la llar, amb l’estalvi de diners que això suposaria.

El fet de ser independent ja és de per si un avantatge, però a més implica una altra no menys important: com que no hi ha necessitat d’estendre contínuament els braços per accedir a nivells més alts, el risc de patir lesions per esforç repetitiu també disminueix.

Les transferències són també més fàcils amb una cadira de rodes elèctrica amb elevació de seient, especialment des de la cadira de rodes a altres superfícies en nivells més alts o iguals (al llit, per exemple). La transferència d’un nivell més alt a un de més baix amb una taula lliscant per exemple, sempre serà més fàcil tant per a l’usuari de la cadira de rodes com per al cuidador. Un cop més, necessitarà fer menys esforç en les extremitats superiors i podrà reduir el risc de patir lesions.

 

Beneficis socials de l’elevació de seient

La funció d’elevació de seient permet que l’usuari de cadira de rodes aconsegueixi una major integració en entorns socials.

El principal benefici social que proporciona l’elevació de seient es combina més amb un benefici físic i psicològic. Atès que l’usuari està elevat, aquest podrà mantenir el contacte visual amb altres persones. Aquesta posició disminueix el risc de lesions al coll oa la part superior de l’esquena, ja que no hi hauria necessitat de estirar-la constantment mirant cap amunt per interactuar amb altres persones, com succeeix mentre està assegut en la seva posició habitual.

També permet una millor visibilitat, que resulta molt útil a l’creuar o conduir la cadira per un carrer ple de gent, per exemple.

 

Consideracions a tenir en compte al triar l’elevació del seient

L’aspecte més important a tenir en compte a l’utilitzar els sistemes d’elevació de seient en cadires de rodes elèctriques és la seguretat de l’usuari. Quan el seient s’eleva, el centre de gravetat s’eleva amb ell, el que afecta l’estabilitat de la cadira de rodes. Per aquest motiu, la majoria de les cadires elèctriques no es poden moure quan el seient està elevat perquè seria arriscat per a l’usuari. No obstant això, alguns models de cadires de rodes estan configurats per disminuir la velocitat per defecte quan es condueix amb l’elevació màxima per evitar possibles accidents.

Un altre aspecte a tenir en compte és l’alçada que poden assolir determinats mecanismes d’elevació de seient. Depenent de les preferències i necessitats de l’usuari, hauràs de verificar el rang d’elevació que ofereixen les diferents cadires.

En la mateixa línia, també podria ser necessari comprovar l’alçada més baixa possible de seient a terra. Atès que el mecanisme d’elevació està instal·lat entre la base i el seient, l’alçada més baixa que el seient pot tenir respecte a terra pot augmentar, afectant així l’accessibilitat per seure a la taula o accedir a un lavabo, per exemple.

En definitiva, l’elevació de seient presenta nombrosos beneficis per als usuaris de cadires de rodes elèctriques. Els permet ser més independents i ampliar les seves possibilitats a l’hora de realitzar qualsevol tasca, a més de prevenir dolor i lesions a les extremitats superiors.

Si vols obtenir més informació sobre els diferents models de cadira amb sistema d’elevació de seient, et recomanem que et posis en contacte amb la teva ortopèdia de confiança i demanis una demostració de producte. D’aquesta manera, un professional podrà verificar i avaluar si la cadira i la funció d’elevació de seient seria una bona opció per a tu i per a l’entorn en què et maneges.

 

Font: Sunrise Medical