Beneficis de les cadires de rodes elèctriques amb bipedestació

Qui no ha sentit alguna vegada que passar molt temps assegut és perillós per a la salut?

 

Potser no tothom ho sàpiga, però estar dret no només és important, sinó que a més té grans beneficis. A més de la independència que proporciona, el canvi de postura té molts beneficis per a la salut.

Per a algú que per raons de pèrdua o manca de mobilitat no és capaç de canviar de postura per si mateix, el resultat pot ser fatal per al cos. Algunes persones amb mobilitat reduïda no poden gaudir dels beneficis d’estar de peu per si mateixes i aquest fet pot tenir conseqüències físiques i psicològiques significatives per a elles.

A més, a l’estar asseguts tot el temps, els usuaris de cadires de rodes poden contraure altres patologies (com úlceres provocades per la pressió) que poden reduir la seva qualitat de vida i podrien evitar-se o curar-se si es realitzen variacions en la postura o fins i tot si es posa dret.

Per aquesta raó, el mercat ofereix ja moltes solucions com les cadires de rodes amb bipedestació, que fan que l’usuari experimenti un impacte mínim a el mateix temps que es manté actiu.

 

Beneficis físics de la cadira de rodes elèctrica amb bipedestació

Millora la funció respiratòria

Al respirar, el cos humà necessita fer ús de sistema respiratori, format per òrgans i músculs respiratoris. Els usuaris de cadires de rodes solen presentar problemes respiratoris, tant per patir alguna funció restrictiva a la part superior de el cos, com per la pressió i reducció de la gravetat a la qual se sotmet la zona afectada quan l’usuari està assegut.

Quan una persona està de peu, la columna vertebral queda alçada i es redueix la pressió sobre l’aparell respiratori, de manera que l’oxigen i la sang circulen millor. La funció respiratòria millora en general i la respiració resulta menys esgotadora.

Millora del flux sanguini

A l’estar de peu, la circulació sanguínia millora per dues raons. En primer lloc, el sistema circulatori manté una forta connexió amb el sistema respiratori. Això vol dir que, a l’estar dret, el sistema respiratori millora i, per tant, el sistema circulatori reparteix l’oxigen de manera més efectiva.

D’altra banda, quan es passa molt de temps assegut, la sang tendeix a estancar-se. Per això, canviar de postura millora significativament la circulació a les extremitats inferiors i redueix el risc de patir trombosi.

Millora de la funció de la bufeta i funció intestinal

La gravetat juga un paper important a l’hora de desfer-se de les deixalles corporals. Estar de peu facilita l’ompliment i el buidatge de la bufeta i de l’intestí.

  • Pel que fa a la bufeta, es redueix el risc d’infeccions a causa de el drenatge complet de l’orina, evitant a el mateix temps càlculs renals i de bufeta.
  • En el cas de l’intestí, el fet de poder estendre el tronc fa que tot el sistema funcioni de manera més eficient i regular.

Millora la densitat òssia

Mantenir el nostre propi pes corporal és important per mantenir la salut i força dels ossos. A l’estar assegut, aquesta funció queda anul·lada, de manera que els ossos es tornen fràgils i el risc de patir osteoporosi (debilitament dels ossos) i deformitats òssies augmenta.

Mantenir una bona densitat òssia depèn de diverses coses com el calci, la vitamina D i l’activitat física. Quan no hi ha mobilitat a les extremitats inferiors, mantenir el propi pes corporal pot considerar-se un tipus d’activitat física, de manera que estar dret ajudarà de manera considerable a mantenir i/o augmentar la densitat òssia.

D’altra banda, el fet d’estar de peu permet reeducar la postura, ja que el tronc queda estès i es retarda l’aparició de deformitats òssies. A el mateix temps, l’usuari necessita fer menys esforç per funcionar, de manera que es redueixen les lesions en els ossos i en els músculs de la part superior de el cos causades per esforç repetitiu.

Úlceres per pressió

Les úlceres per pressió són lesions a la pell i en els teixits que ocorren a causa d’una pressió exercida de manera constant sobre la pell. En la majoria dels casos, les úlceres per pressió apareixen sobre la pell que cobreix els ossos: coxis, omòplats, columna vertebral, etc. La manera més eficaç de prevenir-les és fent servir un coixí que permeti que l’usuari adquireixi una posició correcta i alleugi aquesta pressió. Encara que seria molt millor no suportar cap tipus de pressió, oi?

Aquí és quan entra en joc la bipedestació, ja que és l’única postura en què s’eviten les pressions gairebé del tot i la sang pot circular lliurement.

Redueix l’espasticitat i les contractures

L’espasticitat (també coneguda com a to muscular alt) és un desequilibri de el sistema nerviós central que afecta el moviment en diferents zones de el cos. Es tracta d’una gran tensió que afecta els músculs quan no es produeixen contraccions (immobilitat) i produeix rigidesa. A més, l’espasticitat provoca contractures musculars.

Canviar de posició farà que els músculs de les extremitats inferiors s’estirin i es deixin anar, a el mateix temps que redueix els espasmes i les contractures provocades per l’espasticitat. Si l’usuari disposa d’una cadira sense bipedestació, necessitarà que algú l’ajudi a estirar els músculs. Una cadira amb bipedestació li permetrà fer-ho de forma autònoma i totes les vegades que sigui necessari al llarg del dia.

 

Altres beneficis de les cadires amb bipedestació

Independència

La independència sol veure compromesa davant la falta de mobilitat. Les cadires de rodes amb bipedestació no faran que l’usuari recuperi tota la seva independència, però li seran de gran ajuda a l’hora de realitzar certs moviments que sense ella no serien possibles.

A més, la cadira elèctrica amb bipedestació té certs avantatges econòmics, ja que no serà necessari realitzar massa adaptacions a la llar, el que comporta un important estalvi de diners i de cures per part d’un ajudant. Arribar a prestatgeries més altes, treure una mica de congelador o cuinar sense adaptacions són només alguns exemples d’activitats que l’usuari podria realitzar per si mateix.

Transferències més fàcils i segures

El to muscular alt sol ser un problema a l’hora de realitzar transferències, ja que resulta més difícil per al cuidador. Com hem esmentat anteriorment, estar dret pot marcar una diferència important al reduir l’espasticitat i les contractures i fer les transferències més fàcils i segures.

Participació en activitats socials

El fet de poder estar dret dóna als usuaris de cadires de rodes més confiança a l’hora de participar en activitats socials. Podran interactuar amb les persones del seu entorn mitjançant contacte visual i sentir-se més integrats en la societat.

Les cadires de rodes amb bipedestació tenen molts beneficis, de la mateixa manera que les cadires amb elevació de seient com us explicàvem en un article anterior, però sovint són considerades articles de luxe. Si bé és cert que aconseguir aquest tipus de cadires pot no estar a l’abast de totes les butxaques, també és important valorar no només els seus beneficis mèdics i socials, sinó també l’estalvi de diners que suposa el disminuir la quantitat d’adaptacions i assistència dins de la llar.

No obstant això, és molt important tenir en compte que una cadira amb mòdul de bipedestació ha d’usar-se sota prescripció d’un professional sanitari i/o terapeuta. La freqüència i durada de les sessions d’una postura en bipedestació s’han d’establir individualment per a cada persona.

Si vols obtenir més informació sobre les cadires de rodes amb bipedestació, et recomanem que et posis en contacte amb el teu metge prescriptor o amb el tècnic de la teva ortopèdia de confiança, per sol·licitar una demostració.

 

Font: Sunrise