Catalunya construirà 5 hospitals satèl·lit per la Covid

La Generalitat iniciarà dimarts que ve la construcció de cinc hospitals satèl·lit, que estaran annexats a cinc grans centres sanitaris, amb un centenar de llits cadascun i un disseny pensat per atendre pacients de Covid, que estaran en funcionament en 20 setmanes, a principis d’any.

Amb un pressupost global de més de 50 milions d’euros, els cinc hospitals satèl·lit s’edificaran al costat dels hospitals Parc Sanitari Pere Virgili (Barcelona), Arnau de Vilanova (Lleida), Hospital de Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat), Hospital Trias i Pujol (Badalona) i Hospital Moisès Broggi (Sant Joan Despí).

El disseny d’aquests hospitals és nou, l’han batejat com a I-COMPACT COVID i permet, a més de construir-se en un curt termini d’entre 18 i 20 setmanes, convertir els seus llits a UCI en tan sols 24 hores i fer modelable el seu ús per a altres epidèmies, així com utilitzar-lo per altres necessitats sanitàries.

Es tracta d’espais annexos als cinc hospitals, d’uns 4.000 metres quadrats, amb capacitat per a albergar un centenar de llits cada un d’ells, reversibles en 24 hores d’UCI convencional a UCI d’emergència, o viceversa, segons les necessitats.

 

Un centenar de llits d’UCI

L’I-COMPACT COVID és un model arquitectònic desenvolupat pel Servei Català de la Salut i PMMT Arquitectura. La Generalitat ha adjudicat la construcció dels cinc hospitals pel procediment d’urgència, sense concurs, amb un preu de 13,8 milions d’euros -IVA inclòs- en el cas del Pere Virgili i de 12,5 al de l’Arnau de Vilanova. Els edificis de nova construcció, de quatre plantes, tindran una capacitat màxima de 108 llits d’UCI, ja que cada planta, de 972 metres quadrats com a màxim, podrà albergar entre 24 i 36 llits.

El soci fundador de PMMT i director de projectes i innovació, Patricio Martínez, ha explicat a EFE que la construcció podrà fer-se en uns quatre mesos perquè gran part de la fabricació s’efectuarà en tallers, de manera que es pot produir de forma ininterrompuda durant 24 hores i després traslladar els elements ja llestos a l’hospital satèl·lit. Amb aquest objectiu, el despatx PMMT doblarà els equips i destinarà 16 treballadors a cada un dels dos projectes que ha d’elaborar. “El que se sol fer en quatre anys ho farem en quatre mesos”, ha destacat Martínez.

A més, aquests cinc annexos a hospitals poden destinar-se a altres usos si la pressió de la Covid-19 minva o s’aconsegueix neutralitzar el virus: podran usar-se com a laboratoris, hospitals de dia o centres de recerca perquè estan pensats i dissenyats per ser reversibles. En un primer moment, però, els hospitals satèl·lit estaran preparats per lluitar contra la Covid-19, i per això cada llit d’UCI tindrà el seu punt d’oxigen i comptarà amb un sistema de pressió ambiental negativa.

Aquest model annex als hospitals permet també no haver d’incorporar aparells de raigs X, quiròfans o laboratoris per analitzar sang o fer test PCR, ja que tot això es pot fer al centre hospitalari de referència. És un dels motius, a parer de Martínez, pel qual aquest model I-COVID COMPACT és més eficient que construir un gran hospital contra el virus, com s’està fent a Madrid. Un altre avantatge és que el personal sanitari de l’hospital pot moure’s ràpidament fins a l’annex, sent fàcil garantir que “el circuit” pel qual ha de passar sigui segur, cosa que comportarà que s’estalviï en material fungible (principalment EPIs).

 

Font: EL NACIONAL