Cinc hospitals catalans atenen per telemedicina pacients amb insuficiència cardíaca crònica

La iniciativa s’emmarca en un programa que integra l’atenció hospitalària i primària a l’abordatge d’aquests malalts

L’Hospital de Bellvitge, l’Arnau de Vilanova de Lleida, el de Viladecans, el Moisès Broggi de Sant Joan Despí i l’equip de cronicitat d’Atenció Primària del Delta del Llobregat han iniciat el seguiment per telemedicina de pacients amb insuficiència cardíaca crònica en el marc de l’assaig clínic Hermes, en el qual participen cinc centres més de tot l’Estat i que ja inclou 200 pacients.

L’objectiu és provar de confirmar si l’ús de la telemedicina i, més concretament l’ús de la telefonia mòbil a la pràctica mèdica, ajuda a detectar i tractar més ràpidament les descompensacions i redueix el nombre d’hospitalitzacions i la mortalitat d’aquests pacients. Si el model funciona es podria aplicar també a l’atenció al pacient crònic.

El mètode de telemedicina avaluat utilitza la plataforma informàtica Pirene dissenyada específicament per a aquest programa, així com un mòbil en el qual hi ha instal·lada l’app a través de la qual s’envien les dades a la plataforma i dispositius de mesura que s’entreguen al pacient.

Visites per videoconferència

En la visita inicial, el pacient és instruït sobre com utilitzar la plataforma informàtica i els dispositius per controlar diàriament la seva tensió arterial, freqüència cardíaca i pes, a més d’omplir un qüestionari de símptomes. Unes dades que el metge rebrà automàticament i, si ho veu necessari, es comunica amb el pacient. El mètode de treball també inclou la realització de visites per videoconferència de telèfon mòbil a telèfon mòbil a partir de l’app.

La intervenció amb telemedicina dura sis mesos i es fa en persones que hagin rebut l’alta hospitalària recentment arran d’alguna descompensació, un període en què existeix una especial vulnerabilitat per patir altres episodis similars.

A més dels centres catalans, també participen en aquest assaig clínic de l’Hospital Clínic Universitari de València, l’Universitari Virgen de la Victoria de Màlaga, Hospital Universitari Central d’Astúries, l’Hospital de Manises i l’Hospital Universitari Puerta de Hierro -Majadahonda.

Font: EL PERIÓDICO