Com triar el coixí perfecte

El més important és triar un coixí amb el qual cap, coll i columna vertebral estiguin alineats.

L’elecció del coixí adequat depèn de la nostra posició al dormir i de la nostra complexió.

 

Dormir les hores suficients i que el son sigui de qualitat i reparador és indispensable per gaudir d’una bona salut. Per aconseguir que així sigui influeixen molts elements, des de tenir una bona higiene de la son, controlar l’estrès i tenir un matalàs i un coixí adequats per a tu. Del primer es parla molt, però el coixí no és menys important. Per triar el correcte cal tenir en compte alguns factors.

Quin coixí triar segons la postura al dormir

A l’hora de decidir-te per un coixí o per un altre aquest és, sens dubte, el factor més important, ja que per evitar mal de cervicals, contractures i fins i tot roncs i aconseguir respirar correctament, el més important és que cap, coll i columna vertebral estiguin alineades. La posició en què dormim és determinant.

  • De cap per avall: Si dormim cap per avall, el millor és que el coixí sigui fi (10 centímetres o menys) i tou. Un coixí massa alt no permetrà alinear el coll amb la columna i si a més és dur, no ens deixarà respirar correctament, de manera que és probable que apareguin roncs. El làtex i la ploma -o similars- és una bona opció en aquests casos.
  • Cap per amunt: En aquest cas, tant el gruix com la duresa del coixí han de ser mitjans, d’entre uns 11-13 centímetres i que permeti donar suport bé el clatell i les cervicals sense crear tensió.
  • De costat: Per triar el coixí quan dormim de costat, cal tenir en compte altres factors, com la mida de les nostres espatlles. Tot i així, en general, haurem de fixar-nos en que l’angle que formen espatlles i coll, ha de ser de 90 graus per no aixecar-nos amb torticolis. Una fermesa mitjana -per exemple, la que aconseguim amb la viscoelástica- sol funcionar bé en tots els casos, però és millor provar, perquè influeixen més factors, com el pes del cap.

 

Segons la complexió física i les espatlles

La nostre mida, sobretot la de les espatlles i el cap, també influeix a l’hora de triar un coixí, especialment si dormim de costat.

  • Espatlla estreta: Les persones de complexió petita hauran de buscar coixins de mida petita o mitjana i de fermesa mitjana o lleugera, com escuma, viscoelàstics o sintètics.
  • Espatlla mitjà: Per a les persones que tinguin unes espatlles mitjanes són ideals els coixins de viscoelàstica.
  • Espatlla ample: En aquests casos, el coixí ha de ser ferm, dens i alt, d’uns 15 centímetres.

Per calcular-ho amb més exactitud hi ha una fórmula que consisteix a mesurar la distància entre l’extrem de l’espatlla fins a la cara, on està l’orella. Al resultat caldria sumar entre 2 i 4 cm. segons la duresa.

Com passa amb els matalassos, a grans trets, les persones robustes hauran de buscar una major fermesa i les petites, una major lleugeresa o adaptabilitat, tant en l’altura com en els materials.

 

Quin material triar?

En l’actualitat hi ha multitud de materials. L’elecció dependrà de molts factors, tant com de la postura i la complexió fins els gustos o els preus. Els més comuns són:

  • Làtex: El làtex -que pot ser natural o sintètic- és un material molt adaptable i ferm que ofereix una bona subjecció del cap, de manera que és ideal per a qui dorm de costat o per a persones corpulentes. És suau, agradable i es ventila molt bé, pel que és, a més fresca per a l’estiu i molt recomanable per als que solen suar a la nit. A l’ésser antibacterià, també es recomana als al·lèrgics als àcars.
  • Plomes o plomissol: Fets sobretot de plomes d’ànec o d’oca, aquest tipus de coixins són tous i, encara que es deformen, tornen ràpidament a la seva forma original. Com que no subjecten bé el coll, són ideals per a les persones que dormen cap per avall, però no per a les més corpulentes. A l’ésser aïllants, són perfectes per a qualsevol època.
  • Viscoelàstics: S’adapta a la forma del cap, així que és ideal per a les persones amb problemes de cervicals, especialment per als que dormen de costat. Genera calor, així que és millor reservar-los per a l’hivern.
  • Sintètics: Solen ser d’escuma de polièster o poliuretà. Són transpirables i solen ser tous, pel que són ideals per a persones primes i nens. Solen ser econòmics, però la seva vida útil és menor i té efecte memòria, és a dir, que solen prendre la forma quan canviem de postura, per la qual cosa no és recomanable per a persones corpulentes o que es mouen molt.

 

Com cuidar i conservar el teu coixí

Un coixí l’hem de canviar al menys un cop cada cinc anys. Per conservar-lo en perfectes condicions durant aquest temps podem:

Airejar i ventilar diàriament, obrint les finestres, i deixar-lo una vegada a la setmana a l’exterior una bona estona.

Donar-li la volta sovint, com fem amb els matalassos, però un cop al mes en aquest cas.

Si és rentable, rentar segons recomana el fabricant, que sol ser dues o tres vegades l’any.

Utilitza sempre funda protectora. A més de la funda que fem servir amb els llençols, posa-li una funda protectora i renta-la al menys, un cop al mes. Més si sues a la nit.

També és recomanable tenir un coixí de les mateixes característiques de recanvi, ja sigui per usar-la quan estiguem rentant l’altra o per emportar-nos-lo de viatge.

 

Font: 20 MINUTOS