Com triar una grua ortopèdica elèctrica: guia de compra i manteniment

El benestar i la higiene diària són avui en dia dos elements clau en la vida de les persones. De vegades, aquestes requereixen cures especialitzats i personalitzats ja que poden quedar limitades per raons alienes al nostre control a causa d’una discapacitat, un accident o simplement el pas de l’edat.

Les grues ortopèdiques elèctriques són una perfecta solució, indispensable per als cuidadors que faciliten la mobilització del pacient, els canvis posturals, l’alimentació i la prevenció de ferides entre d’altres, millorant la qualitat de vida d’aquelles persones que han perdut part de la seva mobilitat.

 

LA IMPORTÀNCIA DE TRIAR UNA GRUA ORTOPÈDICA ADEQUADA

Els trasllats al domicili són un tema important quan la mobilitat del pacient està molt afectada.

Al cuidador, tenir una grua per a discapacitats li facilitarà la feina ja que no haurà de fer servir la força i previndrà possibles lesions que pogués ocasionar l’aixecar una persona amb els seus propis mitjans.

Triar una grua elèctrica per a discapacitats adequada pot resultar un veritable desafiament. Amb aquesta guia intentarem explicar les principals característiques de les grues per a gent gran de manera que puguis analitzar i escollir el model que millor s’adapti a les necessitats del pacient i al teu pressupost.

 

PREGUNTES FREQÜENTS A L’HORA DE COMPRAR UNA GRUA PER A PERSONES AMB MOBILITAT REDUÏDA

Abans de començar a triar la grua per a minusvàlids que vols comprar, fes-te aquestes preguntes que poden ajudar-te a entendre quin model necessites:

 

QUINES CONDICIONS FÍSIQUES TÉ L’USUARI DE LA GRUA?

És molt important que en la compra adquireixis una grua per a gent gran que s’adapti adequadament el pes del pacient i al seu grau de mobilitat ja que, en cas contrari, aquesta podria tornar-se inestable i invalidar la garantia de la mateixa.

Has de pensar que no serà igual una grua per a una persona amb sobrepès que una grua per a una persona amb un pes estàndard o que pugui facilitar el seu propi trasllat.

Tenir clar aquest aspecte és molt important per no posar en perill al pacient i per al correcte funcionament de la grua ortopèdica.

Si el pacient és una persona molt gran o pesada, et recomanem que la compra vagi dirigida a una grua més robusta que suporti al menys 150 kg de càrrega.

En les especificacions tècniques de totes les grues trobaràs el pes màxim per a les que han estat concebudes.

 

PER A QUÈ NECESSITES LA GRUA?

En aquest punt és necessari saber la utilitat que li donaràs a la grua per a discapacitats i per a què la necessites.

Si únicament necessites la grua per canviar els bolquers de la persona dependent, facilitar la neteja i el moviment cap al bany als pacients, sempre que sigui un trajecte molt curt, et recomanem una grua elèctrica de bipedestació.

Explicarem més endavant què has de tenir en compte a l’hora d’adquirir aquesta grua i les seves principals característiques.

En canvi, si vas a usar-la per traslladar el pacient d’una habitació al bany, del bany al menjador, et recomanem triar una grua per a discapacitats de trasllat. Aquestes faciliten les transferències i l’elevació d’una persona en situació d’immobilitat.

També dedicarem un apartat més endavant amb les seves principals característiques.

 

DE QUANT ESPAI DISPOSES?

És fonamental que facis un petit estudi de l’habitatge de l’pacient i veure per quines parts de la casa et caldrà moure la grua domiciliària. La mida de la grua dependrà de l’espai útil de què es disposi per poder maniobrar amb ella.

Si la casa del pacient té les portes prou amples, es pot optar per una grua de trasllat de tipus domiciliària, versàtil i/o plegable.

Si tens poc espai a les habitacions, pots triar una grua de sostre, menys pràctica, tot i que també efectiva.

Una altra dada a tenir en compte sobre la mida de la grua per a gent gran, és que en com més gran sigui el braç de la grua, molt més còmode serà per al cuidador acomodar el malalt en ella. Per tant, caldrà trobar una grua que resulti pràctica i còmoda alhora.

 

TIPUS DE GRUES ORTOPÈDIQUES PER A DISCAPACITATS

En aquest apartat diferenciarem els tipus de grues per a persones amb mobilitat reduïda que hi ha al mercat amb els seus principals avantatges i inconvenients i posarem algun exemple dels que actualment es comercialitzen per aquesta categoria.

 

GRUES DE TRASLLAT I ELEVACIÓ

Aquest tipus de grues elèctriques estan recomanades per a persones amb una discapacitat greu, que tenen la mobilitat molt reduïda o persones que no tenen el control del seu tronc.

S’utilitzen per traslladar el pacient d’un lloc a un altre de domicili, tenen dues potes articulades amb rodes i un braç en forma de perxa on es penja l’arnès.

Les grues de trasllat i elevació són una opció molt versàtil, són fàcils de maniobrar i ajuden a prevenir les possibles lesions que es puguin ocasionar pel sobreesforç tant del cuidador com del malalt.

El seu principal avantatge

El principal avantatge de les grues domiciliàries elèctriques de trasllat és que permeten aixecar al pacient sense la necessitat que estigui assegut prèviament i se li podrà posar i treure l’arnès mentre que està estirat al llit.

A més, aquestes grues elèctriques permeten acostar-les a llits i a butaques facilitant així la transferència de l’usuari.

El pes del pacient

El pes del pacient és un punt important a l’hora de triar una grua elèctrica de trasllat o elevació. Si el pacient passa del pes màxim per al qual està concebuda la grua, aquesta no funcionarà i es posarà en perill la seguretat de l’usuari.

Recomanem que si el pacient tingués un pes massa elevat ens preguntis per les grues bariátricas que han estat dissenyades per a suportar el pes de pacients amb talles grans.

L’espai en el domicili

Si el domicili de el pacient no és molt gran i no té molt d’espai per maniobrar, és important que la grua sigui plegable, perquè necessites guardar-la sense que això li suposi molt esforç.

Et recomanem que optis per una grua per a malalts elèctrica que sigui petita, plegable i potent.

La perxa de la grua

No obstant això, en l’elecció també hauràs de tenir en compte, a més de l’espai de què disposes i del pes del pacient, si necessites que el penjador de la grua elèctrica baixi fins a terra.

Aquest és un punt molt important ja que si el pacient es cau o si passa algun tipus d’accident puguem posar-li l’arnès des del terra si no tenim la força suficient com per col·locar la persona en una cadira o llit.

 

GRUES DOMICILIÀRIES de bipedestació O per canviar els bolquers

Les grues elèctriques de bipedestació estan recomanades per a persones amb una certa mobilitat al pit i a les cames, és a dir, que poden mantenir-se en peu, encara que sigui amb ajuda.

Al pacient aquestes grues li deixen de peu, amb les cames i el maluc totalment alliberades per endreçar o canviar el bolquer sense necessitat de sobreesforç.

L’estructura de les grues de bipedestació és diferent a les grues de trasllat. Aquestes tenen un pal, una plataforma de suport a la zona dels peus, dos suports encoixinats per a la zona dels genolls i un arnès el qual cobreix la zona dels lumbars i pot arribar fins a les aixelles.

Grues per canviar els bolquers

Aquestes grues elèctriques també se les anomena per canviar els bolquers, ja que són especialment útils per a la realització d’aquesta tasca.

L’arnès no cobreix la part inferior de el cos i deixa aquest espai totalment lliure per poder canviar el bolquer sense cap dificultat.

Per utilitzar aquest tipus de grues, el pacient ha d’estar assegut prèviament pel que són perfectes si el pacient fa servir un escúter o cadira de rodes elèctrica de forma habitual.

Per contra, no són una bona alternativa si l’objectiu és ficar al llit i aixecar a una persona del llit ja que hauríem de incorporar prèviament. En aquest cas, el més pràctic és que s’adquireixi una grua de trasllat o elevació.

 

GRUES ELÈCTRIQUES 2 EN 1 O MIXTES

Aquesta és la millor opció si no t’aconsegueixes decidir per algun dels tipus de grues explicades anteriorment.

Les grues elèctriques 2 en 1 o mixtes t’ofereixen l’opció de tenir una grua de trasllat i de bipedestació o per canviar els bolquers sense necessitat de tenir dues estructures diferents.

Amb aquest tipus de grua es podrà canviar d’opció segons la necessitat que es tingui en aquest moment. Aquest canvi de sistema es realitza sense eines en menys de dos minuts.