Coronavirus: ¿Com es compten els casos de contagi a Catalunya?

Les dades que ofereix Salut i el Ministeri de Sanitat sobre Catalunya difereixen cada dia

 

La xifra de contagis del coronavirus detectats a Espanya en les últimes 24 hores ha arribat aquest dijous a un nou màxim des del final de l’estat d’alarma amb 580 positius, 190 més que el dia anterior, segons el Ministeri de Sanitat. Són dades equiparables a les de finals de maig. El 70% dels nous casos estan concentrats a Aragó (266) i Catalunya (142). D’altra banda, Catalunya ha notificat aquest dijous un total de 1.293 nous contagis.

Les xifres no coincideixen, i això ha fet que moltes persones es preguntin per què. La diferència en el còmput rau, principalment, en els indicadors que es tenen en compte a l’hora de considerar un cas com a positiu o no.

Proves PCR, diagnòstics i tests de coronavirus
Aquestes xifres remeses pel Ministeri de Sanitat no coincideixen amb les dades de Catalunya, que ahir va registrar 1.293 contagis nous al seu territori, és a dir, 1.151 més. Catalunya comptabilitza no només les proves PCR (les més fiables i únicament les que recull Sanitat), sinó també els tests serològics (que poden donar positiu pel virus, tot i que la infecció sigui inactiva) i els diagnòstics epidemiològics. A més, les xifres de Sanitat, com són les que aporten les comunitats, arriben amb més retard.

Però, en tot cas, les dades de les dues administracions ofereixen una imatge de l’avanç de la pandèmia. En aquests últims set dies han mort a Espanya nou persones. El total de morts des del començament de la pandèmia se situa en 28.416.

L’epidemiòleg Fernando Simón va reconèixer que la situació que estan provocant els brots de contagis a Aragó i Catalunya és «complicada i preocupant», tot i que el 70% són asimptomàtics.

Font: EL PERIÓDICO