Descobert un anticòs que combat una àmplia gamma de variants de la covid

En plena cinquena onada i amb el protagonisme de la variant delta per tot el continent arriben bones notícies des dels laboratoris. Un equip de recerca estatunidenc ha descobert un anticòs capaç d’actuar contra diverses variants del SAR-CoV-2, però no acaba aquí, l’anticòs també és efectiu contra altres tipus de coronavirus. Els científics l’han batejat com S2H97.

En la investigació nord-americana publicada en la revista científica Nature s’especifica com s’ha donat amb aquest “súper” anticòs. L’equip de recerca va observar un grup de 12 anticossos que un dels centres que participava en l’estudi, Vir Biotechnology, havia aïllat de persones que havien estat infectades per la covid o per virus de la mateixa família.

Un total d’11 dels anticossos estudiants presentaven un problema fonamental. Si bé eren capaços d’atacar diversos tipus de virus, com millor en blocaven un, menys variants podien aturar. En canvi, el S2H97 va poder bloquejar totes les variants que els investigadors van posar-li davant. “Aquest és l’anticòs més genial que hem descrit”, ha declarat a Nature un dels membres de la recerca, Tyler Starr.

 

Una nova imatge del virus

Gràcies a l’estudi de l’acció del S2H97 els investigadors van poder descobrir una regió d’aquests virus no vista anteriorment. El descobriment d’aquesta secció es deu al fet que és justament allà on l’anticòs actua contra el virus. Starr remarca que les molècules dirigides a aquesta regió podrien generar una protecció contra múltiples virus. Una nova informació que pot ser molt útil en el desenvolupament de les vacunes, segons el mateix investigador.

Tot l’equip de recerca ha assegurat que el descobriment d’aquest anticòs obre les portes a noves possibilitats en el desenvolupament de vacunes, les quals ajudarien a preparar el món per combatre al proper coronavirus que salti dels animals als humans.

 

Efectes de la covid a llarg termini

Les investigacions al voltant de la covid, els seus efectes i possibles formes d’aturar-la proliferen en plena pandèmia. Un nou estudi publicat per la revista científica The Lancet ha identificat fins a 203 símptomes en 10 sistemes orgànics i 66 símptomes que s’allargaven fins a set mesos.

Entre els símptomes més preocupants que han recollit els autors de la recerca es troben la paràlisi facial, pèrdua de visió, desenvolupament de noves al·lèrgies, baixos nivells d’oxigen, problemes amb la menstruació i la menopausa. Tot això pel que fa a l’àmbit fisiològic, però en l’àrea de la neuropsiquiatria els investigadors han identificat símptomes com la impossibilitat de recordar rutines, dificultats en la lectura, la comunicació o l’escriptura, incapacitat de plorar o vertigen.

Malgrat la llarga llista de símptomes que poden acompanyar l’expressió del coronavirus prolongada no implica necessàriament que els infectats els pateixin, ni que sigui una simptomatologia extremadament comuna.

 

Font: EL NACIONAL