Donar-li corda al cor per trencar les estadístiques

Les malalties cardiovasculars provoquen el 29,2% de defuncions i segueixen sent la primera causa de mortalitat a Espanya

El cor és el múscul més important del nostre cos: treballa 24 hores al dia proporcionant oxigen a totes les nostres cèl·lules. Tenir cura d’ell és assegurar-nos la nostra pròpia salut. Val la pena escoltar els seus batecs i estar alerta dels seus possibles problemes. I és que les malalties cardiovasculars són, segons la pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS), un grup de desordres del cor i dels vasos sanguinis que ens poden sortir molt cars.

L’any 2016, aquestes patologies van continuar sent la primera causa de mortalitat a Espanya amb el 29,2%, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. I, tot i que hi ha causes que no es poden controlar ni modificar, sí que hi ha factors que augmenten la probabilitat de desenvolupar aquestes malalties de sistema cardiocirculatori i que podem revertir.

El 90% dels infarts que es produeixen s’associa a factors de risc com la hipertensió, el colesterol elevat, el tabaquisme, la diabetis o l’obesitat

Circumstàncies com el tabaquisme, nivells alts de colesterol o obesitat -que podem prevenir o minimitzar-són, a la fi, els causants del 90% dels infarts. A les nostres mans està fomentar, per tant, un canvi de comportaments o hàbits i, amb això, evitar aquestes malalties.

La prevenció pot curar

Els nous estils de vida poc saludables han augmentat en els últims temps la prevalença d’aquest tipus de malalties cardiovasculars. L’exercici físic és vital perquè el nostre cor gaudeixi de bona salut, ja que, entre altres aspectes, ens ajudarà a mantenir un bon nivell de colesterol. L’alimentació sana és un altre dels pilars que sustenta el bon funcionament del nostre motor vital. En definitiva, moure’ns i cuidar-nos per dins porta amb si conseqüències molt positives per a la nostra salut.

Incorporar els exercicis i la bona alimentació és el primer pas; però, també, és recomanable realitzar controls, per part de professionals sanitaris, que ens ajudin a anticipar aquestes possibles malalties. Segons els experts, saber quin risc tenim de patir alguna d’aquestes patologies és un pas important per començar a protegir el cor i prevenir-les.

En aquest sentit, la Campanya Nacional de Prevenció de la Salut Cardiovascular és una eina molt útil per a tenir cura de la salut des de les pròpies farmàcies. Aquesta tasca de prevenció és la base de projectes com “Et cuidem de cor”, de la xarxa internacional de farmàcies Apoteca Natura, que arriba aquest any a la seva sisena edició. Més de 49.500 persones a Espanya, fins ara, ja han realitzat els tests que proporcionen per conèixer l’estat del nostre sistema cardiovascular.

Evitar ictus, infarts i casos de diabetis és més assequible gràcies a campanyes com “Et cuidem de cor”, que mitjançant la sensibilització -gràcies a la informació i educació- llança grans dades sobre el benestar cardiovascular. La seva filosofia és promoure la prevenció a través de la identificació de possibles factors de risc.

Per conèixer la salut de la qual gaudeix el nostre cor n’hi ha prou amb apropar-nos, mitjançant cita prèvia, a una farmàcia Apoteca Natura per dur a terme una avaluació del benestar cardiovascular. Respondrem el test del Benestar Cardiovascular i se’ns mesurarà la pressió arterial amb detecció de la fibril·lació auricular, relacionada amb l’ictus.

Més de 49.500 persones han participat, fins ara, en el servei “Et cuidem de cor” d’Apoteca Natura

A aquestes proves, se’ls suma el test FINDRISC, que avalua el risc de desenvolupar la diabetis mellitus de tipus 2 en un termini de deu anys; i el mesurament en autodiagnòstic de la colesterolèmia i la d’altres paràmetres com pes, alçada, IMC, circumferència abdominal … Amb aquests resultats, la farmàcia ens lliura un informe final que es podria a més traslladar als doctors si en aquestes conclusions existissin factors de risc .

Per si acudir a una de les farmàcies d’aquesta xarxa ens resulta complicat, també és possible realitzar el test de prevenció cardiovascular a través de l’App MyApotecanatura. Un cop completat, en la nostra farmàcia més propera rebrem els resultats i els consells personalitzats per part del farmacèutic.

Per Apoteca Natura, novembre és sinònim de cor. I, per a tots nosaltres, el cor ha de ser sinònim de salut i benestar. Conscienciar de la importància d’aquest múscul és apostar per nosaltres mateixos. I com la saviesa popular afirma, més val prevenir que curar.

Font: LA VANGUARDIA