És millor una mascareta casolana contra el coronavirus que no portar-ne cap

Els metges ho aconsellen, no per protegir-se del coronavirus, sinó per evitar encomanar els altres

És millor una mascareta casolana que cap mascareta: malgrat la falta de certesa científica, això és el que els metges aconsellen al públic en general, no per protegir-se del coronavirus, sinó per evitar contaminar els altres.

«Aquest és un punt important: moltes persones pensen que utilitzar una mascareta els protegeix de la contaminació, mentre que en realitat redueix les fonts de transmissió», ha dit el professor KK Cheng, especialista en salut pública a la Universitat de Birmingham (Anglaterra).

«Funciona si tots n’utilitzen una, i en aquest cas, una mascareta molt bàsica és suficient, perquè un tros de tela pot bloquejar les projeccions» de les gotes salivals contaminades emeses per un pacient, afegeix. «No és perfecte, però és molt millor que res».

El professor Cheng considera que aquesta protecció col·lectiva és encara més important, ja que en el cas del coronavirus, tots poden ser contagiosos sense saber-ho: «No sabem la proporció, però els pacients transmeten el virus fins i tot sense símptomes».

Sense estudis científics
«No queda clar si les mascaretes casolanes reduirien la transmissió, hi ha hagut molt poca investigació sobre això», explica el professor Benjamin Cowling, epidemiòleg de la Universitat de Hong Kong.

El 2013, un estudi de la Universitat de Cambridge va concloure que, en cas d’una pandèmia de grip, «les mascaretes casolanes només han d’utilitzar-se com a últim recurs», però «que són millors que cap protecció».

I fins i tot els metges que les recomanen insisteixen que això no ha d’ocultar les mesures de barrera, com rentar-se les mans.

Escassetat
Des del començament de l’epidèmia de coronavirus, molts països occidentals han reiterat que l’ús generalitzat de mascaretes no és necessari. Una posició que, vista des de l’Àsia, sorprèn.

«El gran error als Estats Units i Europa, segons la meva opinió, és que les persones no utilitzen mascaretes», ha comentat divendres el cap del Centre Xinès per al Control i Prevenció de Malalties, Gao Fu, en una entrevista amb la revista ‘Science’.

«Posar una mascareta no està en la cultura occidental», analitza el professor Cheng, segons el qual pot haver tingut molt pes també un altre paràmetre: el temor que una recomanació oficial porti el públic en general a llançar-se sobre les mascaretes reservades per als cuidadors (mascaretes quirúrgiques i més mascaretes protectores perquè són filtrants, anomenades FFP2).

«Si la gent pensa que utilitza una mascareta per protegir-se, pot provocar una escassetat», diu el professor Cheng.

«Hi ha una evident falta de mascaretes quirúrgiques, i ningú vol dir-li a la gent: ‘No podem equipar-lo, equipi’s vostè mateix’», afegeix el pneumòleg Nicolas Hutt, que practica a Alsàcia, una de les regions franceses més afectades.

També fa una crida a la població perquè utilitzi «mascaretes alternatives, fabricades o produïdes per indústries» que no siguin mèdiques.

Tutorials per fer-ne una
Els tutorials per fer mascaretes fetes a mà circulen àmpliament a internet, de vegades realitzats des dels hospitals. A França, l’Associació de Normalització (Afnor), adscrita al Ministeri d’Indústria, va publicar un manual d’usuari divendres.

En els últims dies, diversos països europeus han publicat una nova posició sobre l’ús de mascaretes. És obligatori a la República Txeca i Eslovènia, i Àustria va anunciar dilluns que volia generalitzar-ho als supermercats.

Dissabte, durant una llarga conferència de premsa per avaluar l’epidèmia, el primer ministre francès Édouard Philippe va dir que era «molt conscient de la importància de les mascaretes».

Posar la indústria tèxtil a fabricar
Fa setmanes que les autoritats franceses diuen que no eren necessàries si no s’estava malalt. Però, ara, el cap de govern ha anunciat que s’encoratjaria les empreses especialitzades en «tèxtils i paper» a «crear noves mascaretes» per a «usos molt específics».

Estaran destinades a «tots aquells que, tot i que no siguin personal mèdic (…), puguin trobar en les mascaretes una bona manera d’equipar-se, tranquil·litzar-se, protegir-se i lluitar contra l’epidèmia».

Algunes, fins i tot, podrien estar firmades per grans noms de luxe: Chanel va dir dissabte que volia produir «primeres mascaretes de protecció (…) tan aviat com s’hagin aprovat els prototips i les matèries primeres».

Font: EL PERIÓDICO