Escollir el millor scooter elèctric per a gent gran

La discapacitat o l’edat juguen males passades a l’hora de desplaçar-nos. La fatiga i les possibilitats de patir una caiguda són les raons per les quals la gent gran comença a utilitzar un scooter.

Tu millor que ningú sabràs jutjar si és el moment adequat per a considerar les opcions de mobilitat per a tu o per a un familiar.

Volem seguir gaudint de la nostra llibertat, dels passejos, anar d’aquí cap allà sense esforç… Un scooter és una gran opció per conservar la nostra autonomia.

Però, quin scooter és el millor per a mi? Triar un scooter entre tots els models de mercat pot ser un desafiament. És una inversió important, és normal que vulguem estar segurs.

Estem convençuts que aquest article t’ajudarà a escollir el millor scooter d’ortopèdia. No perdis detall!

 

Scooter o cadira de rodes elèctrica?

Per què escollir un scooter per a majors i no una cadira elèctrica? Els dos serveixen per desplaçar-nos sense esforços, les bateries s’encarreguen d’això.

Pren atenció als avantatges i inconvenients dels scooters per a discapacitats i assegura’t que és la millor opció davant d’una cadira motoritzada.

Avantatges d’usar un scooter

-Els scooter elèctrics són més ràpids que una cadira de rodes, pel que són ideals per utilitzar a l’aire lliure.

-Són més manejables i més senzills de conduir al no tenir tants botons i funcions.

-Són molts els que prefereixen l’scooter per la seva estètica: més bonics i cridaners en disseny, sembla que fem servir una moto elèctrica i la discapacitat no sembla tan evident.

-La resistència i robustesa de les scooter no tenen res a envejar a una cadira de rodes elèctrica.

Inconvenients

-Els scooter no estan recomanats per a tot tipus de discapacitat. Per a usar un scooter, l’usuari ha de ser capaç de moure’s per si mateix, una cosa necessària per pujar i baixar d’ells.

-El seient d’un scooter no ofereix tanta subjecció com el d’una cadira de rodes, per tant, l’usuari ha de tenir control sobre el seu tronc.

-Els scooters elèctrics són més llargs que les cadires de rodes. Per tant, tenen un major radi de gir i limiten el seu ús en espais reduïts. Per norma general, triem un scooter per utilitzar a l’exterior, per a anar a fer una passejada o anar a comprar.

 

Encertar amb l’elecció de l’scooter

Com sabem que l’scooter que hem triat és el millor per a nosaltres? La primera norma és no guiar-nos pel disseny ni pel preu únicament.

Coneix les funcions de cada part de l’scooter per saber si encaixen o no amb el que estàs buscant i amb la teva discapacitat.

Rodes de l’scooter

Ens interessen tres qüestions sobre les rodes: el nombre, el tipus i la mida.

Tenim l’opció de decantar-nos per un scooter de tres o quatre rodes. Els de 4 rodes són més estables que els de 3, però amb això no volem dir que aquests últims siguin insegurs. En realitat, l’elecció d’un scooter de 3 o 4 rodes depèn més del gust de cadascú.

També cal tenir en compte que el pes també varia lleugerament si comptem una roda més o menys.

El nostre scooter ha de portar un tipus de rodes: massisses, pneumàtiques o, en algunes ocasions, combinades. Tot i que les rodes pneumàtiques absorbeixen millor els impactes i el passeig es fa més suau, nosaltres sempre recomanem les rodes massisses perquè mai es punxen i, per tant, ens oblidem del seu manteniment.

Finalment, la mida. Com més grans siguin les rodes, millor superaran els obstacles.

Controls

Els controls dels scooters d’ortopèdia estan situats al manillar. Els usuaris utilitzen els seus dits i els polzes per conduir-lo, cosa molt positiva per als que tenen problemes de mobilitat a les mans.

Oblida’t de botons complicats: estan pensats perquè qualsevol pot conduir-los.

Seient

La qualitat de l’assentament (el seu encoixinat, tapisseria…) depèn de les prestacions de l’scooter.

El seient en general gira per ajudar a l’usuari a pujar i baixar amb facilitat. Alguns models permeten regular la seva alçada, desplaçar-los cap endavant i cap enrere, inclouen reposacaps…

El que hem dit: com més prestacions tingui l’scooter, millor serà el seient.

Timó

El timó és la columna on es troba el manillar i els controls. En els scooters petits se sol plegar, però no solen oferir un ajust en altura o profunditat.

Per tant, hem de plantejar-nos si una columna fixa ens va bé amb la nostra discapacitat.

Bateries

L’autonomia de les bateries d’un scooter va des dels 10 km fins a sobrepassar els 50 km. És comú que la distància recorreguda tingui relació directa amb la mida de l’scooter.

El tipus de bateria influeix també en el pes: les de liti són les més petites i amb prou feines pesen res.

Mida

La mida és una característica molt important a l’hora de triar un scooter de mobilitat. Vols que passi per portes, que entri en un ascensor o al maleter del cotxe? En el següent apartat ho veurem amb detall.

 

Tipus de scooters elèctrics

Per triar un tipus de scooter elèctric o un altre, hem de preguntar-nos quina és la nostra necessitat: vull un scooter per quan viatgi, per utilitzar tots els dies, per recórrer grans distàncies, etc.

Què és el que ens solen demanar els nostres clients? Volen scooters petits, lleugers, que recorrin grans distàncies, molt resistents i a bon preu. Però cal ser realistes: hem de renunciar a algunes prestacions en favor d’altres.

Scooters elèctrics plegables o desmuntables

Ja sigui gràcies al seu plegat o desmuntatge, aquests scooters es caracteritzen perquè tenen unes dimensions molt reduïdes. El principal objectiu del seu disseny és que siguin el més lleugers i petits possible per ficar-los al maleter del cotxe o guardar a casa en qualsevol costat amb facilitat.

A favor: el preu, la lleugeresa i que molts d’ells no s’obliden ni un detall: llums led, amortiment posterior, intermitents, rodes de major grandària per a millor absorció d’impactes, etc…

En contra: potser sigui l’autonomia de la seva bateria (no més de 16km) i el pes màxim suportat (entorn a 100 kg).

Scooters d’ortopèdia mitjans

Pel que fa als petits, els scooter per a discapacitats mitjans tenen un alt nivell en qualitat i bones prestacions i també són més pesats, robustos.

Són menys pràctics en interiors però són perfectes per anar pels carrers: la velocitat i l’autonomia de la bateria són millors.

A favor: mantenen un equilibri entre prestacions i comoditat en el seu maneig.

En contra: és una mica més complicat ficar-los en un maleter de cotxe a causa del seu pes.

Scooters elèctrics grans

Més vistosos, aquests scooters de gran autonomia tenen un disseny més bonic i esportiu.

Pensats per a desplaçaments molt llargs, presenten un gran confort i prestacions de luxe: frens de disc, llums i intermitents leds, seients tipus butaca de cotxe… Vaja, que no voldràs baixar-te d’ells.

A favor: la seva gran qualitat. Desplaça’t per qualsevol terreny a gran velocitat i supera obstacles amb facilitat.

En contra: el pes i les dimensions no els fa molt portàtils. Necessites tenir gran espai per guardar a casa.