Grues elèctriques de trasllat per a pacients

Les persones amb discapacitat física tenen necessitats específiques que afecten al seu benestar i a la seva higiene diària, i requereixen cures especialitzades i personalitzades.

Les grues domiciliàries i els llits articulats són eines indispensables per als seus cuidadors. Les primeres, a més, són fonamentals per facilitar l’alimentació, el tractament i la prevenció de ferides, la mobilització o els canvis posturals. Gràcies a aquestes ajudes, el cuidador no es veu obligat a usar la seva força per moure al pacient, evitant caigudes i lesions.

 

Què s’ha de tenir en compte abans de comprar una grua domèstica

Quin tipus de grua m’interessa més? En què es diferencia una grua de bipedestació d’una grua per al trasllat de pacients? En quins casos es recomana cadascuna d’elles?

Per a què necessites la grua? Si únicament necessites la grua per canviar els bolquers de la persona dependent, et recomanem una grua de bipedestació. Si vas a usar-la per traslladar al teu familiar de l’habitació a la dutxa, a l’inodor o al menjador, et recomanem triar una grua de trasllat.
Quant espai tens a casa? Si la teva casa té les portes prou amples, pots optar per una grua de trasllat de tipus domiciliària, versàtil i / o plegable. Si tens poc espai a les habitacions, pots triar una grua de sostre, menys pràctica, tot i que també efectiva.
En quines condicions físiques està l’usuari de la grua? A l’hora de comprar una grua d’assistència has de tenir en compte el pes del pacient i el seu grau de mobilitat. Pensa que no serà igual una grua per a una persona amb sobrepès que una grua per a una persona amb un pes estàndard o que pugui facilitar el seu propi trasllat. En funció del seu grau de mobilitat i de la facilitat per posar-li l’arnès convindrà triar una grua manual o una elèctrica.

 

Grues de bipedestació i grues de trasllat: recomanacions bàsiques

Grues de bipedestació

Les grues de bipedestació són les més versàtils. Conegudes també com “grues per canviar els bolquers”, compten amb una plataforma de suport a la zona dels peus, estan encoixinades fins als genolls i tenen un arnès que subjecta a l’usuari únicament per sota de les aixelles.

Les grues de bipedestació deixen a l’pacient de peu, amb els malucs i les cames lliures, facilitant despullar abans de portar-lo a l’bany, canviar-li de bolquers o endreçar-ho.

Les grues de bipedestació passen de posició assegut a assegut (cadira a butaca, cadira a WC, etc.) i no són una bona alternativa si el nostre objectiu és ficar al llit i aixecar a una persona del llit, ja que hauríem d’incorporar a l’pacient prèviament .

Per a qui estan recomanades les grues de bipedestació?

Les grues de bipedestació es recomanen a pacients amb certa mobilitat i que puguin mantenir-se dempeus, amb ajuda.

 

Grues de trasllat

Les grues de perxa o grues de trasllat per a persones amb discapacitat es recomanen per a usuaris amb problemes de mobilitat greus. Tenen dues potes articulades amb rodes i un braç en forma de perxa (d’aquí el seu nom) des d’on pengen les cintes de l’arnés. El seu principal avantatge és que no requereixen asseure a l’pacient prèviament: pots posar-li / llevar-li l’arnès mentre està estirat al llit.

Al mercat trobaràs grues de trasllat per a tot tipus d’usuaris. Algunes són plegables i fins i tot permeten desmuntar les seves parts. En qualsevol cas, a l’fer l’elecció convé tenir en compte, entre altres coses, que la perxa baixi fins a terra. D’aquesta manera, si l’usuari es cau, podem posar-li l’arnès i posar-lo a la cadira de rodes o al llit sense fer esforç.

Si vols comprar una grua de trasllat has de comprovar la seva capacitat màxima, tant per aixecar pes com per al trasllat. Si el pes del pacient excedeix aquest límit, la grua no funcionarà i posarem en perill la seguretat de l’usuari. Les anomenades “grues bariátricas” estan especialment dissenyades per a suportar el pes de persones de talla gran.

Per a qui es recomanen les grues de perxa o trasllat?

Les grues de trasllat estan recomanades per a persones que no tenen un control de tronc o que han de ser manipulades amb un arnès integral tipus cangur.

Alguns consells abans d’utilitzar les grues de trasllat són:

Revisa l’estat de l’arnès (costures, enllaços, etc.)
Comprova el pes de l’usuari i el suport de càrrega màxim de la grua.
Frena les rodes i obre les potes en els processos de càrrega i descarregada per garantir la major estabilitat.
Protegeix els braços dels usuaris quan desplacem la grua per les portes de la casa per evitar cops.
No forces el braç de la grua cap a posicions no naturals (per exemple, per ficar a l’pacient a la dutxa). Si el braç puja, baixa o es gira parcialment, el sistema pot desestabilitzar-i provocar la caiguda de la pacient.

 

Hi ha altres alternatives?

Si no et decideixes entre una grua de trasllat convencional o una grua de bipedestació, pots buscar un ajut que t’ofereixi totes dues opcions. Les trucades grues “2 en 1” tenen elements desmuntables segons les teves necessitats: si vols que l’usuari estigui en posició de bipedestació, només has d’instal·lar la plataforma i les genolleres; si per contra necessites fer ús de la funció de trasllat, només hauràs de retirar els elements anteriors i col·locar el braç. Normalment, els canvis d’elements són ràpids i no impliquen l’ús d’eines especials.

I què passa amb les grues de sostre? Les grues de sostre també són una opció per a usuaris dependents i amb problemes de mobilitat. No obstant això, encara que a penes ocupen espai, necessiten instal·lar uns rails al sostre i traçar prèviament “el recorregut” del trasllat, limitant les seves possibilitats d’ús.