La gent gran de les residències de Catalunya podran passejar per l’exterior i sortir-ne dos dies

El nou protocol «flexibilitza» a partir d’aquest dissabte les restriccions que s’han establert durant mesos a persones grans i a les que tenen alguna discapacitat

 

La gent gran i persones amb discapacitat que viuen en residències qualificades com a verdes (sense casos de Covid-19) i taronges (amb algun cas controlat) podran sortir a l’exterior d’aquests centres per passejar i també fer sortides d’un o dos dies per estar amb la família a partir d’aquest dissabte.

Així ho acorda el nou protocol establert pel grup de treball de residències del Departament de Salut, que s’ha conegut aquest dijous i que «flexibilitza», segons va dir ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, les restriccions que s’han establert durant mesos a la gent gran i persones amb diversitat funcional que viuen en aquests espais.

Aquestes mesures d’obertura es prenen tenint en compte que la situació epidemiològica ha millorat en les últimes setmanes a Catalunya i, especialment, a les residències, on la cobertura vacunal amb l’administració de la segona dosi arriba al 75% dels residents.

 

Els familiars no podran entrar

No obstant, els familiars que recullin els residents no podran entrar als centres i s’utilitzaran espais destinats específicament per a això, ja que es deixarà de fer proves anti-Covid-19 als familiars que hi vagin de visita.

El nou protocol no explica si els residents que surtin al carrer hauran de ser aïllats a la tornada, com es feia fins ara, però es dona a entendre que no a l’indicar que al tornar-hi «el resident ha d’evitar el contacte amb qualsevol altre usuari fins que no es portin a cap» diverses mesures, entre les quals desinfectar el calçat/cadira de rodes o carro (caminador), rentar-se les mans i canviar-se de roba.

 

Cribatges només als professionals

També es deixaran de fer els cribratges massius als residents i es limitaran els tests a aquells casos en els quals aparegui una simptomatologia compatible amb la infecció per coronavirus SARS-CoV-2.

En canvi, es mantindran els cribratges als professionals que treballen en una residència de persones grans o vivenda de persones amb discapacitat, independentment de si estan vacunats o no.

El Departament de Salut ha indicat que es recomana a aquest personal la realització de proves PCR amb automostra nasal, de forma coordinada amb l’atenció primària de cada zona de referència.

Aquesta prova es farà cada 15 dies si l’EPG (índex de creixement potencial del virus) comarcal o municipal (en municipis de més de 30.000 habitants) és superior a 300 o mensual si és inferior a 300.

Els responsables de les residències hauran de mantenir les mesures de control als centres, amb la sectorialització d’espais, unitats de convivència estables, formació dels treballadors, seguretat als circuits de bugaderia, residus i cuina, així com l’ús de mascareta, higiene, ventilació i manteniment de la distància.

Aquest nou protocol de sortides, que entrarà en vigor dissabte, dia 13, no afecta les residències on hi ha un brot actiu no controlat de Covid-19, qualificades amb el color vermell.

 

Un 6,4% de residències en situació greu

Segons dades de Salut del dia 9, un total de 67 residències de gent gran, que suposen el 6,4% de les 1.042 que hi ha a Catalunya, estaven en una situació greu de coronavirus, 13 menys que una setmana enrere, amb persones infectades i classificades amb el color vermell.

42 de geriàtrics més (13,6% del total), 10 menys que la setmana anterior, tenien persones contagiades i estaven en situació taronja, amb brots controlats.

La gran majoria –833 residències (79,9%)–, 23 més que set dies enrere, estaven en situació verda i lliures del virus, segons les últimes dades disponibles, de dimarts passat, dia 9.

 

Font: EL PERIÓDICO