La Marató de TV3 recapta més de nou milions d’euros per lluitar contra les malalties minoritàries

La 28a edició de la gala ha adoptat un format itinerant, amb activitats solidàries repartides per tot Catalunya

La Marató de TV3 ha recaptat 9.404.256 euros en la seva edició de 2019 dedicada a la lluita contra les malalties minoritàries. Aquest any els promotors de l’especial de la cadena pública han optat per un canvi de format, ja que el programa ha comptat amb quatre platós diferents, localitzats a Reus, Tàrrega, Olot i el barri barceloní de Poblenou.

A les vuit del matí a Catalunya Ràdio i a les 09:30 hores a TV3, va començar la 28 edició de La Marató, que va finalitzar al voltant de dos quarts de dues de la matinada, després de les actuacions de La Fura dels Baus i Miqui Núñez. El presentador principal del programa va ser Quim Masferrer, ajudat pels periodistes Josep Cuní, Mònica Terribas i Jordi Basté, copresentadors a Reus, Tàrrega i Olot, respectivament.

El programa va comptar amb un autobús, que ha funcionat com a “plató mòbil”, amb el qual Masferrer va recórrer 500 quilòmetres del territori català per anar als diferents platós a conèixer a “la gent que fa possible La Marató”.

Sota el lema “Minories que fan una majoria”, aquesta iniciativa solidària vol recaptar diners per finançar projectes de recerca dedicats a lluitar contra les malalties minoritàries. A l’igual que en altres edicions, aquesta iniciativa presenta casos particulars de persones que pateixen una malaltia rara i compta amb la participació d’innombrables entitats socials i cíviques que organitzen nombroses activitats per recaptar diners.

També es van emetre càpsules promocionals protagonitzades per famosos com la cantant Rosalia, el motociclista Marc Márquez, la basquetbolista Laia Palau o el futbolista Gerard Piqué, en que animen a participar i fer donacions.

La majoria de les aportacions econòmiques es fan per telèfon i són moltes les persones, anònimes i populars, que s’ofereixen voluntàriament per atendre les trucades. El president de la Generalitat, Quim Torra, i els membres de la Generalitat van participar també aquest any a La Marató des de diferents punts d’atenció telefònica instal·lats en diversos indrets de Catalunya.

D’altra banda, Biocat -la organització creada per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per impulsar l’ecosistema de la salut i les ciències de la vida- ha fet públic un informe sobre l’estat de la investigació de les malalties rares a Catalunya.

Segons aquestes dades, científics i empreses catalanes tenen en marxa actualment unes 300 investigacions sobre malalties rares, mentre que els hospitals de Catalunya participen en 400 assaigs clínics per testar nous fàrmacs en pacients d’aquestes patologies minoritàries.

Font: LA VANGUARDIA