¿Què és el coronavirus de la Xina? Símptomes, contagi i prevenció del virus

El virus que va brotar a Wuhan es diu ‘nCoV2019’, té un genoma diferent dels altres i era desconegut fins ara

Més d’un centenar de persones han mort, a data de 28 de gener, a causa del coronavirus xinès: un virus amb símptomes similars als de la pneumònia i un brot que es va detectar a Wuhan (al centre de la Xina) el mes passat. El coronavirus, amb data 28 de gener, deixa una xifra de més de 4.000 persones encomanades. Ja ha arribat a més de 15 països.

1. ¿Què és el coronavirus xinès?
Els coronavirus són una família de virus que produeixen fonamentalment infeccions respiratòries. «Els coronavirus poden provocar infeccions lleus com els refredats, però també d’altres de més greus, com les pneumònies», explica a EL PERIÓDICO Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar de Barcelona i membre de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC).

«El nom del nou coronavirus xinès és ‘nCoV2019’: té un genoma diferent del d’altres coronavirus; és nou dins la família i no es coneixia». El coronavirus xinès té una taxa de mortalitat del 3%.

2. ¿Com s’encomana el virus?
Tot i que inicialment es pensava que s’encomanava d’animals a humans (el brot es va iniciar en un mercat d’animals de la ciutat xinesa de Wuhan), ara sabem que es pot encomanar de persona a persona, mitjançant gotes al tossir o esternudar. Recentment s’ha sabut que també s’encomana durant la fase d’incubació, mentre la persona encara no ha desenvolupat els símptomes.

3. ¿Quins són els símptomes?
Els principals símptomes d’una infecció pel coronavirus de la Xina són cinc:

– Febre

Tos (de vegades amb secrecions respiratòries)

– Dificultat per respirar

– Mal de cap

– Fatiga generalitzada

4. ¿Quines mesures de prevenció ha de prendre la ciutadania?
«Les mesures que ha de prendre la ciutadania són la higiene de mans, tapar-se la boca i el nas al tossir o esternudar, evitar el contacte amb persones que tinguin símptomes gripals i evitar viatges a la zona de Wuhan», explica Horcajada, que afegeix que «no hi ha vacuna ni tractament antiviral» per al coronavirus. Només se’n tracten els símptomes, amb paracetamol o ibuprofèn i hidratació en casos lleus. En casos greus, es fa un suport hemodinàmic i/o respiratori.

5. ¿Hi ha motius per estar alerta a Espanya?
«És una malaltia emergent i la gent està preocupada perquè vivim en un món globalitzat», assenyala Horcajada. Aquest expert no creu «impossible» que el coronavirus arribi a Espanya, si bé ho veu «poc probable», ja que Espanya «no té vols directes cada dia amb Wuhan». «Tot i així, estem preparats per fer front a aquest virus perquè tenim serveis d’epidemiologia i salut pública potents i hi ha prou preparació per evitar que es dissemini», conclou aquest expert.

Malgrat que el Ministeri de Sanitat espanyol va assegurar que es considera «molt baix» el risc d’introducció a Espanya del nou coronavirus, hi ha motius per estar alerta:

Les autoritats sanitàries vinculen aquest virus a la síndrome respiratòria aguda severa (SARS), el brot de la qual també es va iniciar a la Xina i que l’any 2003 va matar 813 persones a tot el món (646 de les quals a la Xina). Tot i així, la taxa de mortalitat (3%) del 2019-nCoV és més baixa que la del SARS (10%).

El virus s’ha estès a altres zones de la Xina i ja ha arribat a altres països: se n’han detectat casos als EUA, França, Alemanya, Austràlia, el Japó, Malàisia, Singapur, Corea del Sud, Taiwan, Tailàndia, el Vietnam, el Nepal, el Canadà, Cambodja i Sri Lanka.

Segons un informe publicat pel centre d’investigació a l’Imperial College de Londres, que assessora institucions com l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la xifra d’infectats es podria acostar a les 10.000 persones.

Amb tot, el Ministeri de Sanitat, que està en permanent contacte amb les comunitats autònomes, ha desenvolupat un protocol d’actuació davant d’un possible cas de coronavirus dins de les fronteres espanyoles.

Font: EL PERIÓDICO