Test d’antígens: quan cal fer-se’n un per poder refiar-se del resultat

Els tests d’antígens han volat de les farmàcies. Entre els sopars d’empresa, reunions i possibles contactes, la venda de tests d’antígens a les farmàcies s’ha disparat. Això ha provocat que sigui complex poder-ne aconseguir un. Però davant de tanta demanda, quan és prudent fer-se un test i quan no?

El viròleg i divulgador José Antonio López ha exposat a La Sexta Noche, i tal com recull el 20 Minutos, que és aconsellable fer-se’l just abans de les trobades: “Si et fas el test 15 o 20 minuts abans de la reunió en tens el resultat”. En aquest context també ha advertit que “no et pots fer un test quan ja tinguis mal de cap, te l’has de fer abans de tenir una trobada”. D’aquesta manera, ha insistit en el fet que com més a prop estiguem d’aquesta reunió o trobada és més aconsellable fer-se’l. “No te l’has de fer el dia abans. I cal tenir en compte que si la trobada dura 12 hores, també ens podem contagiar durant aquest espai temporal”.

 

La sensibilitat dels TAR

Els tests poden donar com a resultat un “fals negatiu”. Però, per què passa? Els tests d’antígens o TAR no tenen tanta sensibilitat com les PCR per detectar persones que passen la malaltia de manera asimptomàtica o bé amb una càrrega viral baixa. “Si el test se’l fa tothom, apareixeran molts positius que, sent responsables, no es reuniran amb altres comensals”, ha dit López.

Malgrat tot, sempre és millor fer-se tests que no fer-se’n. Un fet que ja recomanava fa dies el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas. En conversa amb ElNacional.cat, assegurava que era vital fer-se un testatge habitual. “La protecció individual és fonamental i quan s’incrementa, incrementa també la col·lectiva”. L’investigador recordava que no ens trobem com el 2020, ja que ara es tenen aquests tests d’automostra, que se’ls pot fer qualsevol. Arenas explicava que es fa tests tot sovint i que ho hauria de fer tothom. En cas de donar positiu, caldria una PCR de confirmació parlant amb el CAP i alertant de la detecció de possibles positius.

En aquesta mateixa línia, el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, també ha posat èmfasi en els tests d’antígens com a possible solució per aquestes festes i trobades. Almirante explicava, també en conversa amb aquest diari, que una persona que no tingui símptomes de la malaltia no donarà positiu, però pot transmetre el virus igualment. I en aquest sentit, exposa que no serveix de gran cosa fer-se un test d’antígens 24 o 48 hores abans del sopar d’empresa. Per anar bé, caldria fer-se’l una o dues hores abans d’aquest sopar. Aquestes 24 o 48 hores podrien ser el període d’incubació del virus. “Els tests d’antígens tenen molta validesa quan són positius. La gent que no té símptomes pot ser que doni negatiu i tingui el virus”.

 

El debat sobre els sopars d’empresa

En relació amb els sopars d’empresa, Almirante també remarcava que seria “un risc important, tot i que no és el mateix que hi vagin 150 que 14”. D’aquesta manera, insisteix que “va molt en funció de quantes persones assisteixen a aquest esdeveniment i el lloc”. Així, constatava que no és el mateix “un espai amb poca ventilació que amb molta”. Amb tot, subratlla que “en el moment que estem i en el moment que estarem d’aquí a dues setmanes, s’assumeix un risc important”.

Malgrat tot, la recomanació del mateix Departament de Salut i professionals de la salut és clara. Caldria evitar els sopars d’empresa. La presidenta del Comitè Científic Assessor del Govern, Magda Campins, ha alertat que en una setmana i mitja les UCI podrien arribar als 500 crítics si es manté el ritme d’increment. En declaracions a Ràdio 4 / La2, ha dit que l’ocupació d’aquestes unitats marcarà si caldran més restriccions. Ha assegurat que ja hi ha hospitals que estan deixant d’atendre patologies per l’empitjorament de la pandèmia. Davant d’aquestes dades, Campins ha insistit també que és molt important administrar de pressa la tercera dosi als més grans de 60 anys. Sobre els sopars d’empresa d’enguany, ha desaconsellat les trobades on s’ajuntin moltes o diverses bombolles.

 

Font: EL NACIONAL