Vehicles, gadgets i invents interessants per a persones amb discapacitat motora

La mobilitat reduïda és una realitat quotidiana per a 2,5 milions de persones a Espanya, moltes d’elles majors de 65 anys. Aquesta dada que ha donat a conèixer la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE – @COCEMFE_) en el seu estudi Mobilitat reduïda i accessibilitat a l’edifici s’uneix a altres dos que també podem trobar en el mateix: el 74% de els que tenen mobilitat reduïda (és a dir, 1,8 milions) necessiten ajuda per sortir de casa seva, mentre que un 4%, uns 100.000, no compten amb cap auxili, cosa que els impedeix abandonar la seva llar.

Davant d’aquesta situació, resulta essencial que les persones amb mobilitat reduïda comptin amb el major nombre d’opcions per poder traslladar-se d’un costat a un altre. Això ha portat a nombrosos investigadors a cercar possibilitats més enllà de la típica cadira de rodes, de tal manera que es puguin superar els límits habituals i s’obri un nou món tant per a la persona dependent com per a qui l’atengui.

 

L’exemple de Bli-ve Ciclo

Un bon exemple d’això és el Kit Adapta / Bli-ve Ciclo que uneix aquest objectiu en un dispositiu que està pensat perquè qualsevol usuari de cadira de rodes tingui una millor sensació de mobilitat costat de la persona que l’atén, que en aquest cas es mou amb bicicleta.

El producte consisteix en un suport compatible amb la bicicleta i la cadira de rodes que uneix els dos vehicles per tal que el cuidador i la persona sense mobilitat puguin traslladar-se junts, fer exercici i recórrer grans distàncies. D’aquesta manera, l’assistent tindrà a la seva disposició una nova modalitat per moure, mentre que per al assistit s’obre una nova sensació de llibertat.

Els dissenyadors de l’Bli-ve Ciclo a més han treballat perquè els sistemes d’unió, de canvis i de fre es manegen d’una manera simple. Així mateix, compta amb un sistema de seguretat que fa possible que l’usuari es mantingui subjecte a la cadira.

 

Aparells innovadors

El Bli-ve Ciclo no és l’únic dispositiu innovador. De fet, hi ha molts altres que faciliten la mobilitat de les persones quan es traslladen pel carrer. I és que, com hem apuntat, les cadires de rodes o els caminadors poden ser les opcions més habituals (i potser econòmiques) però no les úniques. O si no, no hi ha més que fer una ullada als següents productes.

 

“Segway” adaptat

D’uns anys ençà els segways s’han posat de moda i no és estrany veure pels centres de les ciutats a grups de turistes realitzant visites guiades pujats en aquest mètode de transport. Doncs bé, també hi ha segways adaptats com el Genny 2.0, que permet l’usuari tenir les mateixes sensacions però anant assegut i amb la seguretat que necessita una persona amb mobilitat reduïda, sempre que no tingui problemes al tren superior, ja que per guiar-los són necessaris els moviments de tronc.

 

“Handbikes”

Aquests aparells s’utilitzen per convertir la cadira de rodes en una mena de tricicle que aporta un major nombre de possibilitats de desplaçament, així com una major estabilitat. Concretament, els handbikes s’acoblen a les cadires de rodes i permeten al seu conductor moure per mitjà de propulsió elèctrica, manual o una barreja d’ambdues. Com és evident, aquest invent els aporta més llibertat i l’opció de moure per llocs abans inaccessibles per a ells, sobretot si el motor elèctric mou la cadira i els treu aquest esforç afegit.

 

Cadires de rodes

En aquest apartat no ens referirem a les cadires més habituals, sinó a altres models que estan enfocats a optimitzar les opcions de mobilitat de moltes persones:

  • Cadires de rodes ultralleugeres. Són una opció perfecta per a les persones que tinguin una activitat diària força elevada i que requereixin una major mobilitat, ja que el seu menor pes farà que sigui molt menys cansat transportar-les d’un costat a un altre.
  • Cadires de roda que tenen un xassís plegable. Perfectes per transportar amb cotxe o per portar d’un costat a un altre. Ajuden molt tant a l’assistent com a l’assistit per moure amb agilitat.
  • Cadires de rodes per a esport. En aquest cas vam entrar de ple en un tipus de cadires molt especialitzades, ja que estan dissenyades per a la pràctica d’un esport en concret. Si la persona amb mobilitat reduïda vol seguir practicant algun exercici, sempre pot fer-se amb una d’elles.

 

“Scooters”

Una altra de les modalitats que aporten una major mobilitat són els scooters adaptats o cadires de rodes elèctriques, ja que permeten recórrer grans distàncies. Entre ells cal destacar els elèctrics i plegables. Aquests models compten amb bateries de liti i són fàcils de transportar gràcies al fet que es pleguen. No obstant això, també és possible trobar altres scooters desmuntables, robustos per recórrer llargues distàncies i fins i tot alguns que poden incorporar una capota per als dies de pluja. Sens dubte, nombroses opcions per ajudar les persones amb mobilitat reduïda.

 

Font: 65 Y MÁS