Cadires de rodes elèctriques o manuals, escollir la més adequada per a cada usuari

Hi ha una àmplia gamma de cadires de rodes de tota classe que s’adapten a les necessitats de cada persona, de manera que puguin ajudar a desenvolupar la seva autonomia i facilitin la mobilitat tant dins com fora de casa.

 

Cada usuari és un món i té les seves pròpies característiques, per això l’elecció d’una bona cadira de rodes ha de ser meditada i guiada tant per ell mateix, com pels professionals que s’hi dediquen. D’aquesta manera es podrà triar la millor per a cada persona.

Les cadires de rodes poden ser de diferents tipus en funció de les necessitats de l’usuari. Si és una persona, jove, activa, o practicant d’esport, llavors les plegables són les més aconsellables, ja que permeten tancar-se i col·locar-les al vehicle per poder traslladar-se a qualsevol part.

D’altra banda, hi ha les clàssiques cadires de rodes fixes, pensades per a gent gran o grans dependents que compten amb respatller reclinable i amb seients molt còmodes. Aquestes últimes són de més grandària, menys pesades, i ofereixen molt més confort a les persones que necessiten utilitzar-les. Si s’està buscant una cadira de rodes barates és important tenir en compte les característiques de les mateixes, el manteniment que requereixen, l’amplada, l’alçada del respatller, la llargada dels reposapeus o el tipus de rodes més adequat en funció de l’ús que se li vagi a donar.

 

Tipus de cadires de rodes i característiques

A l’hora d’adquirir una cadira de rodes és fonamental tenir en compte una sèrie de qüestions i particularitats perquè l’elecció sigui la més adequada a l’usuari. Depenent de les peculiaritats de la cadira de rodes el preu variarà. Els materials en què està fabricat el xassís, els elements o accessoris dels que poden disposar, si es volen manuals o elèctriques, etc.

 

Xassís

En primer lloc, s’ha de triar entre una estructura rígida o una plegable. Les cadires rígides són més lleugeres, ja que no necessiten unions i frontisses, mentre que les cadires de rodes plegables són una mica més pesades. A canvi, es poden transportar amb més facilitat.

 

Materials

Tenint en compte que la majoria d’usuaris més joves opten per les plegables, caldria tenir en compte els materials de què estan fetes. Les cadires de rodes poden ser d’alumini o d’acer. L’acer és un material més robust i pesat, però també és més econòmic. Per la seva banda, l’alumini és més lleuger i converteix les cadires amb aquest material en elements més fàcils i còmodes de transportar. Per contra, el seu preu és una mica més elevat.

 

Accessoris

Les cadires de rodes s’equipen de diferent manera depenent de l’activitat i el grau d’autonomia de la persona que les utilitza. Totes porten un fre de sèrie, però, a més, se li poden afegir frens de tambor per complir amb les exigències de frenada, indistintament de la pressió o el desgast que puguin patir les rodes. Si l’usuari estarà assegut moltes hores en ella es recomana que utilitzi un coixí antiescares, per reduir la pressió del pes del cos en els glutis i evitar ferides o hematomes en els punts de pressió.

També hi ha sistemes de seguretat com cinturons per poder subjectar a l’usuari per la cintura, en casos d’autonomia baixa.

 

Elèctriques o manuals

Les patologies o el grau de dependència que tingui l’usuari faran decantar-se per una cadira de rodes manual o elèctrica. Les cadires de rodes elèctriques són ideals per a aquelles persones que volen portar una vida independent, però que per edat o per la seva discapacitat no reuneixen les condicions físiques per a impulsar la cadira de rodes per si mateixos. El seu ús no requereix de força, però sí de la suficient capacitat de reacció i reflexos per poder-la controlar sense problemes.

 

Font: EL LORQUINO