Cinc consells per triar el llit articulat correcte

Disposar d’un bon llit articulat pot suposar la diferència entre tenir un bon descans o tenir problemes a l’hora de dormir.

 

Especialment quan es tracta de persones grans, amb algun tipus de discapacitat o que estan passant un període de convalescència temporal a les que hem de fer-li les coses més senzilles i pràctiques.

Quan visitem una web de llits articulats elèctrics trobem un bon nombre de models diferents, cadascun amb les seves especificacions pròpies, dissenyades per a diferents funcions. Per tant, per a poder triar el llit articulat que més s’adapti a les nostres necessitats convé tenir en compte una sèrie de factors que ens donin certes garanties.

 

1.- Matalàs

Sens dubte el matalàs és una peça angular de qualsevol llit, però és més important encara en els articulats. Han de ser prou flexibles per poder-se articular bé, al mateix temps que oferir la duresa apropiada que afavoreixi el bon posicionament del cos durant el descans.

Per això hem de prestar atenció al tipus de material amb què està fabricat el matalàs, com ara els viscoelàstics que són mal·leables, però tenen la fermesa necessària per a les zones de suport. A més, és important que siguin transpirables i que tinguin una bona permeabilitat per evitar humitats i mantenir una bona higiene.

 

2.- Elèctric

Com és lògic ja no té sentit seguir donant-li a la maneta, en l’actualitat el normal és decidir-se pels llits articulats elèctrics, ja que cada vegada les bateries són més petites i necessiten menys manteniment i d’altra banda els motors són més silenciosos i eficaços.

A més, els llits articulats elèctrics tenen un comandament molt senzill d’utilitzar que permet als usuaris posar el llit en la posició que més els convingui, la qual cosa al seu torn facilita la seva mobilitat.

 

3.- Somier

Estem parlant de l’esquelet del llit que ha de suportar i repartir el pes de l’usuari equitativament per assegurar el màxim confort. En aquest cas hem de tenir en compte tant el nombre com el gruix de les làmines.

Així mateix, és important fixar-nos que no tots els llits s’articulen per igual, generalment solen tenir dos plans d’articulació, per a l’esquena i per als peus. En alguns casos poden tenir més zones d’articulació, en altres únicament la zona de l’esquena.

 

4.- Rodes o fix

Quan es tracta de triar entre un llit fix o amb rodes el principal és saber el tipus d’ajudes que pugui necessitar la persona que va a utilitzar llit. En alguns casos és convenient poder desplaçar el llit per facilitar algunes assistències.

Per a la resta de situacions pot ser més interessant que tingui les potes comuns que assegurin més estabilitat al llit, sobretot a l’hora dels trasllats.

 

5.- Carro elevador

És una altra opció més a tenir en compte, es tracta d’una estructura en la part inferior que permet elevar o apropar el llit a terra. És una ajuda extra que pot ser important per facilitar la tasca d’un possible assistent, així com per facilitar que els usuaris puguin seure i aixecar-se del llit amb més seguretat.

 

Font: MDO