Guia per comprar el millor matalàs: Et mous molt? Ets calorós?

El pes, la temperatura o la postura influeixen en el tipus de matalàs més idoni per a cada persona.

 

Dormir les hores recomanades i, a més, que aquestes hores garanteixin el descans eficaç i suficient és una de les pautes importants a l’hora de dur a terme un estil de vida saludable.

Per això, hi ha un element fonamental: el matalàs. La compra d’un bon matalàs que garanteixi un bon descans és fonamental, però, a l’hora d’anar a comprar-lo, l’oferta és infinita i no sempre es té clar quin és el millor per a cada persona.

Així, aquestes són algunes de les recomanacions que fa l’Organització de Consumidors i Usuaris, que tenen en compte el pes, la postura o la temperatura, entre altres factors.

 

Quin és el matalàs que millor s’adapta a tu?

En primer lloc, cal plantejar-se la postura en què cadascú sol dormir. Qui dorm cap per amunt, en postura supina i sobre l’esquena, ha d’agafar un matalàs dur. En canvi, qui dorm de costat ha d’agafar un matalàs més tou, que permeti enfonsar una mica l’espatlla.

Un altre factor important és el pes. Aquelles persones que pesin més, necessitaran un matalàs més ferma o dur, mentre que les persones de menys pes poden optar per un matalàs més flexible. El mateix succeeix amb les persones que es mouen molt, que han de triar un matalàs més dur que aquelles que no es moguin tant.

En cas de passar massa calor al llit o per a aquelles persones que suen amb facilitat, els matalassos de molles poden ser més recomanables, ja que es ventilen millor que els models d’escuma, làtex o material viscoelàstic, que guarden més la calor.

D’altra banda, també necessita un matalàs flexible qui desitgi una base articulada. Les persones al·lèrgiques a la pols o les persones asmàtiques, necessiten un d’escuma o làtex amb funda rentable.

Pel que fa a la fermesa del matalàs, aquest ha de ser prou dur per sostenir bé el cos, però sense resultar incòmode. La creença que els matalassos durs són millors, no és així. Això dependrà de les preferències de cada un i del pes.

A més, ha de respectar la curvatura del cos i de la columna vertebral, adaptant-se a ella, pel que no ha de ser ni massa dur ni massa tou. Els matalassos molt tous fan que la columna vertebral i l’esquena no estiguin ben subjectes, ni al domir cap per amunt ni al dormir de costat.

 

Quin material escollir per al matalàs?

Aquest factor és fonamental per aconseguir un bon matalàs que s’adapti a cada persona, de manera que l’OCU analitza les característiques de cada un dels tipus de matalàs.

En primer lloc, els matalassos de molles poden ser independents, continus o embossats. Els dos primers ofereixen un suport suficient i una bona ventilació, de manera que poden resultar una mica frescos. Hi ha matalassos amb cara d’estiu i cara d’hivern, més càlida. Els de molles independents de 90 x 190 cm, costa, de mitjana 200 euros, i els matalassos de molls continus, uns 350 euros.

Els matalassos d’escuma de poliuretà s’assemblen a un “pa de pessic” de polièster o poliuretà ple de petites cel·les o bombolles d’aire, i cobert per una funda i poden ser més o menys ferms. Les densitats inferiors a 35kg / m3 només convenen als llits per a hostes ocasionals o nens petits. Els de goma escuma costen uns 70 euros i els d’escuma d’alta densitat ronden els 200 euros.

Els matalassos de viscoelàstica estan fets d’una escuma especial que s’adapta al cos sota els efectes de la calor i la pressió. Aquests interessen, sobretot, als que hagin de passar molt temps al llit, encara que són bastant cars, ja que un un matalàs de 90 x 190 cm costa uns 800 euros.

Els de làtex estan fets d’escuma de làtex natural (provinent de l’arbre del cautxú), làtex sintètic (provinent del petroli) i materials auxiliars usats en diferents proporcions. Ofereixen un suport bastant ferm, però s’adapten bé als contorns del cos. Són una bona opció per als que es mouen molt a la nit. El seu preu varia segons es tracti de làtex sintètic, uns 450 euros, o natural, uns 600 euros.

Pel que fa a les bases, també és important triar l’adequada segons el tipus de matalàs:

  • Somier de làmines: aptes per a qualsevol tipus de matalàs. És comú i no massa cara. Permet una adequada ventilació del matalàs.
  • Taula entapissada: el més adequat per matalassos de molles i d’escuma. Els fabricants no recomanen aquesta base per a matalassos de làtex.
  • Somier de molles: tots ofereixen una molt bona ventilació. Són bases aptes per a qualsevol tipus de matalàs i destaquen per la seva gran sensació de suavitat.

 

Font: 20 MINUTOS